måndag 23 februari 2009

Oskarp mask - Photoshop



v. 9 Jag har lagt till oskarp mask på de två sista bilderna för att se om det blir skillnad när de visas på webb...

tisdag 17 februari 2009

Photoshop och de minsta!



v. 8

Photoshop och Thailand



Photoshop och Paris

V. 8 Jag har tränat på Photoshop och använt mina egna bilder. Moderskeppet är till jättestor hjälp och det här är såååååå roligt...

Här visas några exempel!

tisdag 10 februari 2009

Body maps!

v. 7 Vill göra ett tillägg - arbetet m "Nike" kan mkt väl fortsätta med arbete utifrån Body maps. Jag återkommer kring detta...

måndag 9 februari 2009

Scanna gestaltande metod


v. 7 INLEDNING
Jag väljer att utgå från konstverket "Nike" av Niki de Saint Phalle, Luxembourg City.
1. Verket uttrycker starka känslor; kraft, glädje och styrka som jag ser det. Starka färger och kraftfulla, mjuka former.
"Nike" i den grekiska mytologin är segergudinnan som även symboliserar styrka och hastighet.
"Nike" är en i raden av "Nanas" (brudar) som Saint Phalle skapade.

2. Jag tror att verket är utfört i ett byggmaterial, typ betong och akrylfärg. Ursprungligen använde Saint Phalle papier maché till sina skulpturer.

3. Metoden är att i en monumenal skulptur med mkt färg och form skapa starka uttryck.

UNDERVISNINGSIDÉ
Har exemplet styrt...

1. Det tematiska innehållet: Ja, betydelsen som ska gestaltas är en känsla av styrka, glädje...

2. Materialet: Nej/ja - eleverna målar på duk men använder akrylfärg.

3. Uttrycksform och gestaltande metod: Ja - betydelse av starka stora former och färger för att ge starka (känslo-)uttryck.

Inkluderande metod

Först tittar vi på originalet och talar om det; uttryck, känslor, form och färg. Kan vi stå som figuren? Kvinnligt/ manligt? Osv...

Vi tränar på att blanda färg. Vi tränar form med kol och blyerts. Den slutliga formen får eleverna kalkera från en "Nike" sovernir med hjälp av ljuskälla (projektor) direkt på stor uppspänd duk. Eleverna kan hjälpas åt, två och två men alla har varsin duk. När de har tecknat upp motivet målar de med färg; bakgrund, figur detaljer...

Eleverna får välja om de vill hitta på egna mönster och färger men skall försöka behålla den positiva känslan (klara färger, enkla, mjuka former). Jag uppmuntrar till att några försöker skapa en manlig variant av "Nike", men det är inget måste!

Eleverna i denna grupp är bekanta med Niki de Saint Phalle sen tidigare. Vi har arbetat utifrån hennes verk "Paradiset".
v.6 Jag läser både må och ti samt tränar Photoshop via Moderskeppet som för övrigt vann stora bloggpriset/ kategori teknik.